"heterofóbok vagytok, mi?"

2014. július 5-én, a Pride felvonulásra tartva néhányan elindultunk a Kossuth tér metrómegállótól a Honvéd utca és a Kálmán Imre utca sarkán levő felvonulási bejárathoz, ahol azonban a bejutást meghiúsították az ott gyülekező ellentüntetők. Többen megálltunk, hallgatva, a "mocskos buzik", "heterofóbok", "takarodjatok az országból" és egyéb nyalánkságokat. Egy rendőrautó megjelent szirénázva a helyszínen, majd a jelenlévő szervezők továbbirányítottak minket a Bajcsy-Zsilinszky út irányába. A Kálmán Imre úton elindulva konstatáltuk, hogy a rendőri intézkedés sajnos csak a kordon mögött létező fogalom, így az ellentüntetőket nemes egyszerűséggel hagyták utánunk jönni, megállításukra semmilyen kísérletet nem tettek, közönyös arccal álltak a helyükön.

A Kálmán Imrén sietősen tovább haladva azonban az ellenzéki tüntetők néhány tagja utolért minket, az egyik pillanatban csak annyit vettem észre, hogy valaki megfogja a vállam. Azt gondolán, hogy egy ismerős jön mögöttünk, aki így jelzi, hogy felzárkózott, megfordultam, majd a következő pillanatban az egyik gyűlölködő férfi ököllel az arcomba csapott. A hirtelen beálló meglepetéstől és ijedtségtől csak annyi a következő emlékképem, hogy besorolok az utca túloldalán sétáló argentin férfi mellé, aki egy molinót cipelt, és gyorsabban haladtam előre. Mint kiderült, a mellettem állót, és még egy társunkat hátba rúgták. A támadás hátulról érkezett, így senki sem volt felkészülve rá, az ütés után hallottam, ahogy a felvonulásra velünk együtt jövő emberek üvöltik az ellentüntetőnek, hogy "Ne ütlegeld már!".

A Vadász utca és a Kálmán Imre utca kereszteződése két oldalról le volt zárva, a kordon mögött álltak a rendőrök, akik az utánunk beérkező, hangos "Heterofóbok vagytok, vagy mi?" és egyéb kulturált megnyilvánulásokra semmit nem tettek, a két társaság szétválasztását meg sem kísérelték, nem ajánlották fel, hogy átengednek ott a kordonon az ellentüntetők elől. Végül egy nagy vargabetűt leírva a Bajcsy-Zsilinszky úton sikerült bejutnunk a menetre, és több atrocitás minket nem ért.

Hozzászólások