pride

2019-ben jelent meg az Antigender oldalon a "Hazafiaknak ajánlott Pride-programok bejegyzés, ahol időponttal, felsorolták a Pride hónap eseményeit, az olvasókat arra bíztatva, hogy látogassanak el a programokra és tiltakozzanak. Olyan megjegyzésekkel fűztek az eseményekhez, mint:

"Ezen az eseményen állítólag “szívesen látnak” heteroszexuálisokat is, hát kukkantson be, aki tud és olvasson be nekik!"
"A Margitszigeten is garázdálkodnak a ratyik."
“LMBTQI a gyerekem - katasztrófa sújtotta szülők és degenerált gyermekeik találkozója."

A Szent Korona Rádió 2016. június 2-án publikálta blogján a budapesti Jobbik sajtóközleményét, amelyben a jobboldali párt homofób kijelentéseket tesz és ellenzi a Pride felvonulást. Azt állítják, hogy 2018-tól nem engedik majd, hogy "Budapest vagy bármely hazai település utcáit ellepje az ilyen deviancia"

"A Jobbik Magyarországért Mozgalom budapesti szervezete mély felháborodással értesült arról, hogy a fővárosban ismét vonulhatnak a beteg, deviáns emberek, kiegészülve az erőszakos rendezőikkel. A toleranciát csak hírből ismerő, „melegfelvonulásnak” nevezett visszataszító és…

Egy hete a Pride előtt emailben szobát foglaltam a Maglódi úti munkásszállónál. Az utóbbi 15-20 év alatt legalább egy tucatszor aludtam ott, mindig turistaként, mert korrektek az árak, közel van a reptérhez / a Kőbánya-Kispest pályaudvarhoz, csendes a környék, stb.

Az e-mailemre nem válaszoltak, de a fogyatékosságom miatt nem tudok telefonálni és annyiszor aludtam már ott, hogy azt hittem most is menni fog. Dél körül érkeztem és elmondtam a recepciósnak, hogy e-mailben foglaltam egy szobát. Nem kérdezte a nevemet, nem nézte meg a számítógépen. Ő azt mondta, hogy turistákat nem…

Az incidens a 2014-es Pride előtt történt, ahová két barátommal és az ő ismerőseikkel érkeztem. Szerettünk volna mihamarabb bejutni az Alkotmány utcába, a kordonok által védett területre, de a rendőrök hosszasan várattak arra hivatkozva, hogy nincsenek jelen azok a biztonsági személyek, akik átvizsgálhatnának és beengedhetnének minket. Emiatt egy szűk utcában kellett várakoznunk, ahol 15-20 fős ellentüntető csapat volt jelen a felvonulni készülőktől néhány méterre, ők folyamatosan üvöltöztek, beszólogattak.

A csapatunk úgy döntött, jobb lenne arrébb vonulni, hátha a következő kapun…

Az eset a 2014-es Budapest Pride-on történt, ahol az ellentüntetők miatt csak a Bajcsy-Zsilinszky úti bejárat volt nyitva a kordonok közé szorított menetre, ahová a Kossuth térről csak nagy kerülővel lehetett eljutni kis utcákon keresztül. Egy kisebb csoporttal igyekeztünk a bejárathoz, amikor robbanást hallottunk magunk mögött a Vadász utcában. Nem tudtam mi az, egy barátom mondta, hogy füstgránát. Később kiderült, hogy az egyik mögöttem sétál ismerősöm lába mellett robbant.

Egyszer csak megjelent több nálunk jóval erősebb és izmosabb ember. Az egyik férfi az út túloldaláról…

Az eset a 2014-es Budapest Pride felvonuláson történt.

A Kossuth téri kiszállásnál a Pride önkéntes segítői útmutatást adtak, hogy a Honvéd utcai beléptetőnél tudunk bemenni az Alkotmány utcai gyülekező helyszínére. Mire elértük a Honvéd utcát, ott már nem tudtunk bemenni, ezért tovább küldtek minket a Bajcsy-Zsilinszky út irányába. Már itt a Honvéd utcai saroknál megtámadott egy békés járókelőt az ellentüntetőkhöz tartozó nagyon magas, vékony srác. Valószínűleg a testvérével volt, aki hasonló testfelépítésű. Próbáltunk segítséget kérni a kordon túloldalán álló rendőröktől.

2014. július 5-én, a Pride felvonulásra tartva néhányan elindultunk a Kossuth tér metrómegállótól a Honvéd utca és a Kálmán Imre utca sarkán levő felvonulási bejárathoz, ahol azonban a bejutást meghiúsították az ott gyülekező ellentüntetők. Többen megálltunk, hallgatva, a "mocskos buzik", "heterofóbok", "takarodjatok az országból" és egyéb nyalánkságokat. Egy rendőrautó megjelent szirénázva a helyszínen, majd a jelenlévő szervezők továbbirányítottak minket a Bajcsy-Zsilinszky út irányába. A Kálmán Imre úton elindulva konstatáltuk, hogy a rendőri intézkedés sajnos csak a kordon mögött…